Code for kids!

Workshops coderen voor leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs. Op maat ontwikkeld door studenten van Communication and Multimedia Design.

Onze studenten ontwikkelen én verzorgen een workshop coderen voor (uw) groep 8. De workshop wordt begin juni gegeven op uw school.

Een unieke aanvullende
leerervaring!

De workshop ‘Code for Kids’ is een unieke kans om leerlingen inzichten te geven op het terrein van codetaal en programmeren – één van de 21st century skills. Ze leren op een spelende manier de principes van codetaal.

Onze studenten bedenken en ontwikkelen de workshop geheel op maat, afgestemd op uw klas. Ze maken vooraf kennis met u en uw leerlingen, om zo een goed beeld te krijgen van hun voorkennis.

Actieve workshops

De workshops hebben een leuke, actieve opzet. De leerlingen krijgen door middel van spellen inzicht in de principes van programmeertaal: coderen. Tijdens de workshop werken de leerlingen met een PC of tablet. Eventueel kiezen onze studenten ervoor om de workshop te starten met een analoog spel. Dit is afhankelijk van hun eventuele voorkennis.

Voor leerlingen van groep 8

De workshops zijn gericht op leerlingen van groep 8. De leeftijd van deze leerlingen maakt communicatie en interactie voor onze studenten het prettigst. De workshop wordt in de klas op uw school uitgevoerd. Uit ervaringen van voorgaande studiejaren is gebleken dat basisscholen de workshop graag ook voor andere groepen willen gebruiken.

Compleet en online
beschikbaar

De workshop wordt als een totaalpakket speciaal voor uw klas ontwikkeld. Inclusief een handleiding voor de leraar, lesbrieven en eventuele aanvullende lesmaterialen. De digitale middelen zullen na de gegeven workshop in overleg voor uw school online beschikbaar blijven. Zo kunt u de workshop altijd naderhand zelfstandig met een andere groep leerlingen uitvoeren.

 

Hoe het werkt

Onze studenten werken in teams van vier. Elk team zal worden gekoppeld aan een basisschool in de regio. Er zijn drie contactmomenten voor onze studenten met u en uw school:

  • Een eerste, inleidend gesprek
  • Een gesprek waarin het studententeam het idee van hun workshop presenteert
  • Het moment van de workshop

Deze contactmomenten zijn cruciaal voor het leerproces van onze studenten en voor de kwaliteit van de workshop die voor de klas ontwikkeld wordt.

Eerste contactmoment

> Week 19, uiterlijk week 20 / Tijdsduur ca. 1 uur
De studenten zullen u bezoeken voor een eerste gesprek:
–   Ze maken kennis met u en met de school
–   Ze krijgen een indruk van de school en de faciliteiten
–   Ze verzamelen input over de eventuele voorkennis van de basisschoolleerlingen op het gebied van Code en Tech

Tweede contactmoment

> Week 22 / Tijdsduur ca. 1 uur
Tijdens een tweede gesprek zal het studententeam de ontwikkelde workshop presenteren. Er is ruimte voor overleg en feedback zodat de studenten hun workshop nog kunnen aanpassen of finetunen. Ook worden de tijdsduur van de workshop, de beschikbare ruimtes en andere bijzonderheden besproken.

Derde contactmoment: de Workshop

> Week 23 – vanaf dinsdag 2 juni / Tijdsduur ca. 2 tot 3 uur
De studenten gaan de workshop uitvoeren op uw basisschool. Dit zal plaatsvinden in kalenderweek 23. Tijdsduur, locatie en bijzonderheden zijn reeds overlegd in eerdere gesprekken. Onze ervaring van voorgaande jaren leert dat een workshop ca. 2 tot 3 uur duurt.

Samen met STEM II

Om onze studenten in contact te brengen met de basisscholen in de regio werkt MAMDT samen met STEM II. Deze organisatie biedt meerjarige ondersteuningstrajecten voor scholen, gebaseerd op de onderwijsmethodiek ‘Onderzoekend & Ontwerpend Leren’. Onze partners daar verlenen heel enthousiast hun medewerking en helpen ons graag het workshopproject ‘Code for Kids’ bij de basisscholen onder de aandacht te brengen.

 

Meld je aan en doe mee!

Onze studenten voeren de workshop ‘Code for Kids’ nu voor het derde jaar uit. De samenwerking met de basisscholen is de laatste jaren heel succesvol verlopen, met leuke ervaringen voor onze studenten én de deelnemende scholen. Veel van onze studententeams worden op een later tijdstip door de school terug gevraagd voor een vervolg workshop of het geven van de workshop aan andere leerlinggroepen.

Neem deel aan ‘Code for Kids’!
En meld je gemakkelijk aan via STEM II:

> Aanmelden voor de workshop ‘Code for Kids’

Voorbeelden workshops 2019