During the ICT&HEALTH Conference on 26 January 2018 in Utrecht, HumanXR has launched the first virtual reality platform for services for the elderly care in the Netherlands.

Drs. Tom Brandsma, Advisor Care Innovation, said “I believe Virtual Reality (VR) can motivate older adults to perform more physical exercise. In addition VR can offer effective cognitive distractions for people suffering from pain. In my opinion, VR is very promising and could make a great contribution to improve the quality of life in the care for the elderly.

HumanXR works together with Maastricht Academy of Media Design and Technology, 360˚ fotografie van StudioVR and the Centre of Expertise for Innovative Care and Technology (EIZT).

Photo: APA Foto/Vivantes
Article in Dutch

Virtual Reality Platform

Met het HumanXR platform kunnen zorgprofessionals hun cliënten verrassen en inspireren met een bezoek aan het Louvre, met een reis in een luchtballon of met simpelweg een virtuele wandeling in een prachtig winterlandschap. De Virtual Reality (VR) ervaringen zijn geselecteerd en ontworpen om het welbevinden en de gezondheid van ouderen te bevorderen op basis van input van geriaters, fysiotherapeuten, verplegers, psychiaters en dagbestedingscoaches. Doel is fysieke en mentale activatie en rehabilitatie bij ouderen met somatische problematiek, maar bijvoorbeeld ook afleiding van chronische pijn en ontspanning bij cliënten met een vorm van dementie.

Vivantes, Proteion, Land van Horne en Groenhuysen zijn enkele innovatieve zorgorganisaties die dit jaar samen met HumanXR starten met het aanbieden van VR aan hun cliënten. Op basis van de ervaringen bij deze zorgorganisaties zal het HumanXR platform verder worden uitgebreid met nieuwe VR werelden. In 2018 kunnen zich nog een tiental andere zorginstellingen aansluiten.

Virtual Reality en ouderen

Bij Virtual Reality (VR) denken we meestal aan games voor jongeren. Echter ook ouderen met fysieke en mentale beperkingen kunnen baat hebben bij virtual reality, blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Daarom heeft HumanXR, een sociale onderneming van Nederlandse bodem, een platform ontwikkeld met een tiental zeer uiteenlopende VR ervaringen die eenvoudig in te zetten zijn door zorgprofessionals. Met bewegingscontrollers worden cliënten op een speelse manier uitgedaagd om te bewegen, ieder naar zijn eigen kunnen.

HumanXR is een innovatieve sociale onderneming van Nederlandse bodem met een duidelijke missie: zorgbehoevende mensen helpen met behulp van verbazingwekkende virtuele ervaringen. HumanXR werkt intensief samen met Zuyd Hogeschool, Maastricht Academy of Media Design and Technology, 360 fotografie van StudioVR en met het Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT).